Dr. Öğr. Üyesi Fatih TEZCAN Danışmanlığında TÜBİTAK 2218 Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Projesi

08 Eylül 2023 Cuma

Proje Başlığı: Faz Değiştiren Maddeler ile Güneş Pillerindeki Verimliliğin Arttırılması
Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Fatih TEZCAN
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü
Kimya Teknolojisi Programı

Araştırma Yapılacak Kurum: Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu,  Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü, Kimya Teknolojisi Programı
Proje Süresi: 24 Ay

Günümüzde, fosil yakıtların tükenmesi ve atmosfere saldığı gazlar, araştırmacıları yenilenebilir enerji kaynaklarına ve bu enerjinin depolanması için araştırmalar yapmaya yönlendirmiştir. Güneş enerjisi ise en büyük ve en etkili yenilenebilir enerji kaynağımızdır. Güneş ışınlarından elektrik üreten güneş pillerinin ise yüksek verimlilikle çalışmasında bazı zorluklar ile karşılaşılmaktadır. Bu zorluklardan birisi güneş ışınlarının sürekli halde güneş pillerine gelmesi ile hücre sıcaklığının yükselmesidir. Bu durumu kontrol etmek ve güneş pillerini optimum sıcaklıkta tutarak yüksek verimle kullanabilmek için termal enerji depolama (TED) sistemini uygulanacaktır. Termal enerji depolama üç farklı yöntem ile gerçekleşmektedir. Bunlar, gizli ısı depolama, duyulur ısı depolama ve termokimyasal ısı depolama yöntemleridir. Gizli ısı depolama, faz değiştiren malzemelerin, faz değişimi sırasında ısının depolanması ve geri salınmasına dayalıdır. Güneş pili hücrelerin sürekli güneş ışığına maruz kalması nedeniyle faz ısının kanalize edilmesi önemlilik arz etmektedir.  Bu kapsamda, güneş pillerinde yüksek ısı FDM’ler ile depolanacak ve güneş pilinin optimum sıcaklıkta tutularak verimliğinin stabil kalmasının sağlanması hedeflenmektedir.